Arkitektur og historie i Oslo:
Ila pensjonat, Waldemar Thranes gate 70

Denne hjørnebygningen til Uelands gate ble byggemeldt i 1919 for Kristiania kommune, ved arkitektene Morgenstierne & Eide, med bistand fra ingeniør Olaf Knoph. Bygningen sto ferdig i 1921, og ble oppført i samme periode som Losjihus for menn i Markveien 57 (1918-19), også tegnet av Morgenstierne & Eide.

Ila pensjonat ble innviet 18. oktober 1921, og ble benyttet som hybelhus for kvinner. Kravet til beboerne var at de skulle være ”selvehrvervende kvinner saavel av arbeiderklassen som av forretningsstanden”. Byggekostnadene beløp seg til kr. 2 500 000.

Pensjonatbygningen er oppført i pusset tegl, og har en todelt komposisjon. Hovedfasaden mot Waldemar Thranes gate har fire fulle etasjer under at høyt, valmet mansardtak. Komposisjonen er symmetrisk, med en forhøyet midtgavl og et oktogonalt takryttertårn med løkkuppel som markante elementer i midtaksen. I første etasje finnes forretnings- og bevertningslokaler med store vinduer. Annen etasjes vinduer er flankert av skodder. Fasadens ankerjern danner bokstavene ”I L A P E N S J O N A T”, og gavlens tympanonfelt prydes av kommunens våpen og årstallet 1921.

Fløyen mot Uelands gate er lavere, og underordnet i komposisjonen. Hjørnepartiet er avrundet, og de i nederste etasjene markere store rundbuer vindusaksene. I høyre flanke leder en utvendig trapp opp til et fremskutt inngangsparti. Fremspringet, og endeveggen rundt hjørnet, er forblendet med grovhuggen sten. På kortveggen er finnes også et rundt utbygg for trappegang, som minner om et borgtårn. De to fløyene bindes sammen av hovedinngangens fremskutte, avrundede bygningsdel, med en søylebåren altan i front. Stiluttrykket er nordisk nybarokk.

Fra bygningens innvielse i 1921 har det vært bevertning i første etasje. Fra begynnelsen bar stedet navnet ”Tranen”. Opprinnelig var etablissementets hovedinngang fra portrommet. I portrommets inngang finnes smijernsarbeider med en tranefigur som sentralt element, og teksten ”INDGANG TIL RESTAURANT TRANEN”. Ved siden av henger en lykt som opprinnelig hang over portromsinngangen. Mye av det opprinnelige interiøret er bevart.

Restauranten ble etablert av det private aksjeselskapet Kristiania Folkerestauranter, senere Oslo Folkerestauranter. I 1957 fikk Tranen inngang direkte fra gaten, i tilknytning til et av de store vinduene mot gaten. I 1963 ble det etablert en større uteservering her, med utstrakt bruk av blomsterdekorasjoner, et utemiljø som ble premiert. I 1972 ble driften overtatt av selskapet Dampkjøkkenet, som omdøpte etablissementet til Alexanderstuen, etter beliggenheten ved Alexander Kiellands plass. I 1984 gjenoppsto navnet Tranen.

Tranen har vært kjent for sin uformelle stil, samt sine musikalske arrangementer. Av artistene var gjengangeren Arnie ”Skiffle Joe” Norse mest kjent.

Kilder:
Per Erling Johnsen: Brune kafeer – Oslos underlige møtesteder, Schibsted, 2005
Leif Kåre Solberg: Arkitektur i Oslo, Kunnskapsforlaget, 1999.
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Byantikvaren: Uttalelse til verneverdier, 7. feb. 2012
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)



Arkitektur og historie i Oslo

Morgenstierne & Eide

Perspektiv fra Uelands gate.

Detalj av frontgavl.

Detalj av fremskutt inngangsparti.

Detalj av smijernsarbeider.

Detalj av inngangsdør.

Detalj av kommunevåpen.

Detalj av lykt.



Geir Tandberg Steigan

 

© 2012 arc!/arkitekturhistorie.no