Aurskog-Høland:
Eidsverket, Bjørkelangen

Eidsverkets hovedbygning har en kjerne bestående av to tømmerhus fra 1700-tallet. Omkring 1830 kom eiendommen i familien Haneborgs eie, og det var godseier Halvor Haneborg som i årene 1865-73 fikk foretatt den omfattende ombyggingen som har gitt hovedhuset dets form. Ombyggingen ble utført etter tegninger av arkitekt Henrik Thrap-Meyer.

Tømmerhusene ble sammenbygget, ombygget og påbygget, og det hele fremstår idag med en markant todelt komposisjon, der vestre fløy er et ganske ordinært sveitserstilshus over to og en halv etasje, med et midtstilt verandaparti. Østfløyen er den som gir byggverket dets ruvende karakter, med det markante tårnet og de kraftigere volumene, der annen etasje er utformet som en bel étage med stor takhøyde. I interiør og eksteriør er dekoren inspirert av tudor-gotikk. Spesielt tårnet utmerker seg med sirlig utførte "kniplingsarbeider" i tre.

Eidsverket ble Saugbrugsforeningens eiendom i 1901, og da Norske Skog fusjonerte med blant annet Saugbrugsforeningen og overtok eiendommen i 1991, var huset svært forfallent. Det ble restaurert i samarbeid med Riksantikvaren, arkitekt Christian Amlie og interiørarkitekt Rannveig Getz. For vernearbeidet ble Eidsverket tildelt utmerkelsen Arkitekturvernprisen for Akershus fylke: Årets bygg - Aurskog Høland bygningsråds diplom. Stedet benyttes til konferanser og representasjon.

På området finnes et svært eiendommelig sekskantet stabbur.

Kilder:
Bonytt nr. 2, 1999
http://www.amlie.no/rehab.htm
http://www.norske-skog.com/

Geir Tandberg Steigan
Bygningsoversikt

Henrik Thrap-Meyer

Til arc!3s hovedside med navigasjon

Utvalgte utsnitt: 
Motsatt perspektiv

Sentralt fasadeparti

Inngangsparti og veranda

Detalj av veranda

Tårn og gavl

Detalj av tårnet© 2002 arc!