Murarkitektur i Ålesund:
Roaldgården, Brunholmgaten 7

Denne hjørnegården til Aksel Holms plass ble oppført 1904-06 for kjøpmann og trelasthandler Peder Roald fra Sykkylven, ved arkitekt Georges Heinecke. Ved århundreskiftet hadde Roald en gård i Apotekergaten. Den gikk tapt ved bybrannen i 1904.

Gården er oppført i pusset og frilagt tegl over to fulle etasjer, med brukket hjørne. Hjørnet er markert med en konsollbåren balkong med en søylebåren overdekning. Første etasje har store butikkvinduer adskilt av kvaderpussede partier. I annen etasje er veggflatene utført i upusset rød tegl. Fasadene er sammensatt komponert, med akser i ulike bredder og intervaller. Taket er kledt med skifer, og har flere arkoppbygg. Vinduene i annen etasje har stukkbelistning og overdekninger ornamentert med festonger og konsoller. Stiluttrykket er preget av en eklektisk senhistorisme dominert av nyrenessanse.

Ved folketellingen anno 1910 bodde Peder Roald ennå i gården. Han var da forsørget av sine barn, blant andre arkitekt Knut Roald og kolonialhandler Ole Roald, som begge bodde her. Blant leieboerne var snekker Arne Ellingsen Eide og bryggeformann Peder Olsen.

Kilder:
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i Ålesund 1904-07
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Romsdals Amts Adressekalender 1900
Adressebok for Aalesund, Kristiansund, Molde – 1911-1913
Registreringssentral for historiske data, folketellinger (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspx
alesund.kommune.noGeorges Heinecke

Jugendstil og annen stil i Ålesund

Til arkitekturhistorie med navigasjon

Detalj av hjørnet og balkongen.Geir Tandberg Steigan

 

© 2012 arc!/arkitekturhistorie.no