Murarkitektur i Ålesund:
Keiser Wilhelms gate 52

Denne hjørnegården til Buholmgaten ble oppført i 1905-06 for skibsreder og dampskipsfører Lauritz Joachim Severinsen Godø fra Borgund ved arkitekt Eduard Carlén. Godø fikk samtidig bygget Keiser Wilhelms gate 49, også denne tegnet av arkitekt Carlén.

Gården er oppført i pusset og glasert tegl over tre fulle etasjer, med et høyt, skifertekket tak. Første etasjes store butikkvinduer adskilles av veggpartier forblendet med glasert mør og lys tegl. I etasjene over er veggflatene pussede. Annen etasjes vinduer har sålbenker, og innfattes av innfelte stukklister. Over dem finnes beskjedne, konsollbårne overdekninger. I tredje etasje er vinduene mer beskjedent artikulert, med stukklister som avbøyes i stilisterte liljer der de møtes midt over vinduene. Takgesimsen domineres av en bred stukklist ornamentert med enkle spissbuer. Gatefasadene er asymmetrisk komponert, med parstilte vindusakser i ytterkant, og et brukket hjørne med smijernsbalkonger og et gavloppbygg prydet av oktogonale småspir som hovedmotiv. Stiluttrykket er en sammensatt historisme, med preg av nyrenessanse og nygotikk. Husets vinduer har ikke den samme inndelingen som de opprinnelige.

Ved folketellingen anno 1910 hadde gården i alt 22 beboere fordelt på seks leiligheter. Blant menneskene her på denne tiden var fiskeskipper Severin Giske, sydame Anna Langvad, stenarbeider Ole Bjerkevaag og skreddersvennene Børge Løvik og Albert Gunnerius Furseth.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i ˆÖlesund 1904-07
Registreringssentral for historiske data, folketellinger (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspx
Digitalarkivet, skannede kirkebøker: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read
alesund.kommune.noEduard Carlén

Jugendstil og annen stil i Ålesund

Til arkitekturhistorie med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2012 arc!/arkitekturhistorie.no