Murarkitektur i Ålesund:
Helgesengården, Kongens gate 2

Denne bolig- og forretningsgården på hjørnet av Løvenvoldgaten ble oppført i 1904-06 for blikkenslagermester og handelsborger Cornelius Marius Helgesen ved arkitekt Georges Heinecke. Helgesen hadde ved århundreskiftet en gård i Løvenvoldgaten. Han var i 1870-årene blikkenslagersvenn hos sin far Herman Alrik Helgesen, opprinnelig fra Bergen.

Gården er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, og har brukket hjørne med hengende verandaparti og et svungent arkoppbygg. Første og annen etasje har store butikkvínduer, og enkelt artikulerte veggpartier med pussflater brutt opp av horisontale bånd. I tredje etasje er vinduene mindre og rundbuede. Her er veggflatene kvaderpussede. Fasaden mot Kongens gate er symmetrisk komponert, mens den kortere fasaden mot Løvenvoldgaten er asymmetrisk. Stiluttrykket er en eklektisk senhistorisme preget av nybarokk og nyrenessanse. I senere tid er det satt inn nye takarker i det bratte, skifertekkede taket.

Ved folketellingen anno 1910 bodde kun fem personer i gården, fordelt på to boenheter. Gårdeier Helgesen bodde ikke her selv, men blant hans leieboere var manufakturhandler Lars Ranes og syetablissementsinnehaverske Anna Skarbrevik.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i Ålesund 1904-07
Adressebok for Aalesund, Kristiansund, Molde – 1911-1913
Registreringssentral for historiske data, folketellinger (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspx

http://alesund.kommune.no/Georges Heinecke

Jugendstil og annen stil i Ålesund

Til arkitekturhistorie med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2012 arc!/arkitekturhistorie.no