Murarkitektur i Ålesund:
Tollbodgaten 3

Denne hjørnegården ble oppført i 1907 for Ludvig Mathiesen ved arkitekt Georges Heinecke.

Huset er bygget i pusset tegl over tre fulle etasjer, og har avrundet hjørne kronet med et markant, avtrappet gavloppbygg. Gatefasadene er begge asymmetrisk komponert. Første etasje preges av store butikkvinduer, adskilt ved toskanske pilastre med kvaderfelt. I annen og tredje etasje er vindusåpningene store over enkelt artikulerte brystningsfelter. Vinduene i tredje etasje har en karakteristisk innsving i øverste del. Dessverre har vinduene ikke lenger den opprinnelige sprosseinndelingen. Veggflaten i disse etasjene bærer et grunt innriss av horisontale bånd i murpussen. Stiluttrykket er en svært sammensatt senhistorisme, med hovedtrekk av nybarokk og nyrenessanse.

Ved folketellingen var Mathiesen fremdeles gårdens eier. I de to leilighetene bodde til sammen 19 personer, blant dem frukt og tobakkshandler Rasmus Bottolfsen Fannemel og bygningssnekker Rasmus Fylling.

Kilder:
Olsen/Grytten/Nakken - Fugl føniks, tegningene - hus for hus - gate for gate
Registreringssentral for historiske data, folketellinger (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspxGeorges Heinecke

Jugendstil og annen stil i Ålesund

Til arkitekturhistorie med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2013 arc!/arkitekturhistorie.no