Bordeaux på 1700-tallet:
Grand-Théatre

Den stadig mer velstående by Bordeaux fikk mot slutten av 1700-tallet en teaterbygning som var byens status verdig. Teatret ble reist etter tegninger av arkitekt Victor Louis, utført i 1772-73. Etter utallige avbrudd og andre vanskeligheter skjøt byggingen fart, og teatret sto ferdig i 1780.

Teaterbygningen er karakteristisk med sine tolv frie komposittsøyler langs hele hovedfasaden mot plassen. Søylene er bekronet med museskulpturer, og det hele er virkelig et musenes tempel. Den innvendige monumentaltrappen er spesielt bemerkelsesverdig. Bygningen dannet forbilde for teaterbygninger i Europa, og trappen ble ofte kopiert. Arkitekten Garnier refererte til denne da han skapte Paris' operahus.

Teaterhuset har en sluttet rektangulær kropp, proporsjonert 2:1, med lange pilasterfasader ut mot gatene, og en liten bakgate der en todelt trapp fører til sceneinngangene. Et stort takoppbygg gir snorloftet det nødvendige rom.

Grand-Théatre er arkitekt Louis' viktigste arbeid i Bordeaux, og ett av hans viktigste overhodet.Bordeaux på 1700-tallet

Victor Louis

Utvalgte utsnitt:


Place de la Comedie og og teatrets fasadeBakre del med sceneinngangenSøylegangenVestibylens monumentaltrappGeir Tandberg Steigan

 

© 2000 arc!