Bordeaux på 1700-tallet:
Victor (Nicolas Victoire) Louis (1731-1800)

Tross en svært kort virketid i Bordeaux er arkitekt Victor Louis en av de mest markante skikkelser innen byens arkitektur. Han kom til Bordeaux i 1773 og forlot byen allerede i 1780. Hans viktigste arbeid i byen er utvilsomt Grand-Théatre. Dette imponerende klassisistiske musenes tempel vakte stor oppmerksomhet utenfor byens grenser, og kom til å stå som et forbilde for senere teaterbygninger. Teaterbygningen regnes som Louis' viktigste arbeid.

Med Victor Louis etableres klassisismen for alvor i Bordeaux. Louis' øvrige arbeider i byen er alle storartede - mange inspirert av en studietur han foretok til Roma. Han står bak de fleste bygningene i teatrets nabolag, som Louis-kvartalet (Îlot Louis), Grand-Hôtel de Bordeaux og Maison Gobineau med den karakteristiske triangulære grunnflaten (fullført av arkitekt Durand).

Îlot Louis domineres av privatboliger (opprinnelig). Blant disse er Hôtel Saige (25 Cours du Chapeau Rouge), et stort herskapshus, som bakenfor bygningsmassen skjuler en gårdsplass og en have.

Victor Louis var opprinnelig fra Paris, men ble hentet til Bordeaux av feltmarskalk Richelieu - kardinal Richelieus grandnevø - for å lede byggingen av teatret. Louis hadde tidligere ledet ombyggingen av Richelieus herskapshus i Paris, ved rue Neuve-Saint-Augustin.Bordeaux på 1700-tallet

Grand-Théatre

Maison Gobineau

Hôtel Saige

Grand Hôtel de Bordeaux - Place de la ComedieGeir Tandberg Steigan

 

© 2000 arc!