Bordeaux på 1700-tallet:
Hôtel Leberthon - 29 rue du Mirail

Allerede før 1573 var denne eiendommen på familien Leberthons hender. Huset som da sto her, ble fullstendig ødelagt i en brann i 1741. Ordfører i byens parlament, André-François-Benoît Leberthon, lot oppføre et nytt hus på eiendommen, etter mønster av de tidligere herskapshus i samme gate, med en skjermet gårdsplass og et tilbaketrukket hovedhus. Kong Ludvig XV bidro med en vesentlig sum for å gi Leberthon en ny bolig. Hôtel Leberthon er et enestående eksempel i Bordeaux på en privat bolig bygget med betydelig offentlig støtte.

Stilistisk kan huset karakteriseres som Louis XV, med lignende fasadeutforming som de enhetlige bygningskompleksene rundt Place Gambetta og Place de la Victoire. De myke buene over vinduene går igjen. Likeså det karakteristiske mansardtaket. Hovedhuset forbindes med muren mot gaten med to lave fløyer, på tradisjonell maner. Arkitekten som har gitt dette bygningskomplekset form var André Portier, som også utformet mange av bygningene ved de ovennevnte plassene.

Idag finner man hovedsetet til La caisse de Crédit municipal. Monogrammet CM finnes i smijernsgitrene mot gaten.Bordeaux på 1700-tallet

André Portier

Utvalgte utsnitt:


Detalj av le bel étageFasade mot gatenGeir Tandberg Steigan

 

© 2000 arc!