Arkitektur og historie i Oslo:
Bogstadveien 27

Denne leiegården ble oppført i 1890 for den innvandrede svenske bakermester Adolf Olsen Bergsteen, som opererte som eiendomsspekulant i dette området fra siste halvdel av 1880-årene. I Bogstadveien 21 hadde han sin egen villa, og mange av leiegårdene ble bygget på utparsellerte tomter herfra. Bergsteen fikk økonomiske problemer etter krakket i Kristiania i 1898-99, og livnærte seg ved århundreskiftet som bakersvenn på Grünerløkken.

Bogstadveien 27 ble bygget etter tegninger av Bergsteens landsmann, arkitekt Carl Aaman, og er utført i en regelmessig komponert og kraftig artikulert nyrenessansestil, med en fasade inndelt i vertikale felter av kolossalpilastre. Første etasje er forandret endel gjennom ombygginger for forretningsdrift. Her finnes serveringsstedet The Broker, som holder til i delvis bevarte apotekinteriører fra 1890-årene.

Gården tilhørte ved inngangen til 1900-tallet Frederic Bonnevie fra Grimstad, bosatt i Nordraaks gate 10. Bonnevie var tidligere kaptein i infanteriet, og etterhvert rentenist, og disponent for Nationaltrykkeriet.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania bys Matrikul, 1892, 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Carl Aaman

Til arc!s hovedside med navigasjon

Detalj av tredje og fjerde etasje

Detalj av gesims og kapiteler

Detalj av etasjeskilleGeir Tandberg Steigan

 

© 2003 arc!