Arkitektur og historie i Oslo:
Nordahl Bruns gate 13

Denne bygården ble oppført i 1897 for murmester August Christiansen, og er én av fire bolig- og forretningsgårder murmesteren lot oppføre i Nordahl Bruns gate og Bidenkaps gate i årene 1897-99. Arkitekt for alle de fire bygningene var Henry Bucher. Christiansen hadde også til hensikt å bygge ut sin eiendom i Nordahl Bruns gate 13b (idag Bidenkaps gate 1), og denne ble også byggemeldt ved arkitekt Bucher. Krakket i 1899 kan ha stoppet dette prosjektet, og tomten er i 2004 ennå ikke bebygget.

Eiendommene var blant de siste utbygde parseller av Thorvald Meyers eiendom Meyerløkken. Blant beboerne her i år 1900 var søstrene Justa og Kristine Bomhoff, begge folkeskolelærere, legene Lorentz Severin Petersen og Erik Brandt samt murmester Henrik Christensen, som på denne tiden var eier av Nordahl Bruns gate 11.

Gården er er en stor hjørnebygning oppført i tegl, med fasader i polykrom tegl og puss. Gården er utført i en eklektisk, historistisk stil, med preg av nybarokk og jugend. Gatefasadene er utsmykket med en sjeldent avansert bruk av tegl, med flere mønstre, og innimellom med pussflater og stukkdetaljer. Hjørnet stikker seg frem i komposisjonen, med hver av de to gatefasadene som symmetriske komposisjoner med avgrensende, ytre akser. Hengende teglpilastre innfatter aksene. Gården er meget lik nr. 15.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Henry Bucher

Til arc!s hovedside med navigasjon

Detalj av hjørne

Detalj av veggpartiGeir Tandberg Steigan

 

© 2004 arc!