Arkitektur og historie i Oslo:
Nordahl Bruns gate 15

Denne bygården ble oppført i 1897 for murmester August Christiansen, og er én av fire bolig- og forretningsgårder murmesteren lot oppføre i Nordahl Bruns gate og Bidenkaps gate i årene 1897-99. Arkitekt for alle de fire bygningene var Henry Bucher. Christiansen skilte ut eiendommen Nordahl Bruns gate 15b, og bebygget denne i 1899 (idag Bidenkaps gate 2, også tegnet av Bucher).

Eiendommene var blant de siste utbygde parseller av Thorvald Meyers eiendom Meyerløkken. Blant beboerne her i år 1900 var Lege og sunnhetsinspektør Hjalmar Berner, meieriutsalgsforretningsdrivende Georgine Christensen, stukkatørmester Bartolomes de Paolis, sorenskriver Bertram Engelsen, arkitekt og overlærer ved Kristiania Kunst- og Håndverksskole Fin Horn og bestyrerinne ved Den Communale Bespisning Theoline Johannesen.

Gården er en stor hjørnebygning oppført i tegl, med fasader i polykrom tegl og puss. Bygningen er utført i en eklektisk, historistisk stil, med preg av nybarokk og jugend. Gatefasadene er utsmykket med en sjeldent avansert bruk av tegl, med flere mønstre, og innimellom med pussflater og stukkdetaljer. Hjørnet stikker seg frem i komposisjonen, med hver av de to gatefasadene som symmetriske komposisjoner med avgrensende, ytre akser. Hengende teglpilastre innfatter aksene. Gården er meget lik nr. 13.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Henry Bucher

Til arc!s hovedside med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2004 arc!