Arkitektur og historie i Oslo:
Balders gate 5

Denne leiegården ble byggemeldt i 1897 på tomteparsellen Frognerveien 26c for M. L. Forsethlund ved arkitekt Frithjof Aslesen. To år etter tilhørte gården en M. Nilsen.

Balders gate 5 er oppført i pusset tegl over fire fulle etasjer, og har en uregelmessig komponert gatefasade. Første etasje har vært kvaderpusset, og flere steder er det opprinnelige preget forsvunnet. I annen etasje løper dype og grunne horisontale bånd langs fasaden. Over vinduene er det innsatt små, enkle stukkfelter. I tredje og fjerde etasje er vinduene flankert av pilastre, og i overdekningene finnes stukkornamentikk. Stiluttrykket er nyrenessanse. En takark viser at det delvis er innredet for beboelse i loftsetasjen.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 54 beboere fordelt på 15 små leiligheter. Blant menneskene her på denne tiden var bagermester Hans Anton Jacobsen, korpsbøssemager Oscar Andersen, barbermester Ludvig Bratli og gårdsbestyrer og rentenist Martin Nilsen, trolig den samme som ovenfornevnte gårdeier.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Frithjof AslesenGeir Tandberg Steigan

 

© 2011 arc!/arkitekturhistorie.no