Arkitektur og historie i Oslo:
Bogstadveien 45

Denne hjørnegården til Sorgenfrigaten ble byggemeldt i 1894 av Augusta Gundersen ved den svenske arkitekt Carl Aaman. Gården er bygget i pusset tegl over tre etasjer. Gården har to gatefasader med symmetrisk komponerte hovedpartier satt sammen med hjørnepartiet. Hjørnet er brukket og utstyrt med hengende karnapp. Fasaden mot Sorgenfrigaten domineres av et bredt fremskutt parti. Første etasje er kvaderpusset i grunt relieff, og er preget av ombygginger for forretningsdrift. Annen og tredje etasje er komponert sammen med slanke pilastre. Gården er utført i nyrenessanse.

Ved århundreskiftet var gården i Emma Vogts og Karen Christiansens eie. De to var kompanjonger i kolonialhandel, og var også blant gårdens beboere. Blant de øvrige beboerne her ved folketellingen anno 1900 var agent i "The og Porter" og forhenværende skipsfører Theodor Bjørnstad, rentenist Hanne Jacobine Tobiesen og forhenværende bestyrer av sjømannshjem Carl Ullenæss.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://draug.rhd.isv.uit.no/Arkitektur og historie i Oslo

Carl Aaman

Til arc!s hovedside med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2007 arc!