Arkitektur og historie i Oslo:
Bogstadveien 47

Denne hjørnegården ble byggemeldt i 1898 på en parsell av en større eiendom i Bogstadveien 71 ved arkitekt Frithjof Aslesen for byggmester Gunder Andersen fra Rakkestad. Den ble bygget samtidig med nabogården Valkyriegaten 2, der byggherre og arkitekt var de samme. Aslesen tegnet også flere gårder for Andersen i Rosenborggaten. Gunder Andersen var en ivrig eiendomsspekulant, som lot oppføre en mengde bygårder i 1890-årene og tiårene som fulgte.

Bogstadveien 47 er oppført i pusset og upusset tegl over fire fulle etasjer. Første etasje har den sedvanlige kvaderpuss i fasaden, mens de øvrige etasjer er forblendet med gul tegl og rikelig utstyrt med stukkornamentikk i brystningsfelter og vindusoverdekninger. Gården har brukket hjørne og asymmetriske fasader. Stiluttrykket er en senhistorisme preget av nybarokk.

Ved folketellingen anno 1900 var byggmester Gunder Andersen og hans tallrike familie selv beboere i gården. Det later til at gården så vidt var ferdigstilt på dette tidspunkt, ettersom ingen andre beboere er registrert på denne adressen.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Frithjof Aslesen

Detalj fra annen etasjeGeir Tandberg Steigan

 

© 2010 arc!/arkitekturhistorie.no