Arkitektur og historie i Oslo:
Bogstadveien 8

Den svenske bakermester Adolf Olsen Bergsteen flyttet til Kristiania i 1880-årene etter et opphold i Hølen. Denne store hjørnegården ved Holtegaten er en av mange bygårder han lot oppføre i området rundt Bogstadveien omkring 1890. Bergsteen gikk konkurs i det store Kristianiakrakket i 1899.

Bogstadveien 8 ble byggemeldt i 1888 vad arkitekt Rudolf Haeselich og byggmester D. Olsen. Gården over fire etasjer er bygget i pusset tegl, med en usedvanlig tett vindusplassering. I annen og tredje etasje er vinduene kun adskilt av enkle og parstilte pilastre, og ordnet i en ikke-symmetrisk struktur. Det brukne hjørnet markeres med et hengende karnapp med tårnoppbygg og mansardhjelm. Stiluttrykket er nyrenessanse. Første etasje er modifisert en rekke ganger, og gårdens opprinnelige vinduer er skiftet ut.

Blant de 61 beboerne i gården ved folketellingen år 1900 var slagter og pølsemager Thomas Severin Kessel, sparebankbogholderske Lydia Betsy Kessel, kjøbmand Johannes Kvale, sydame Johanna Dahl og tapetsermester Alfred Rolén.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
http://www.rhd.isv.uit.no/folketellinger/Arkitektur og historie i Oslo

Rudolf Haeselich

Til arc!s hovedside med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2006 arc!