Arkitektur og historie i Oslo:
Bygdøy allé 63

Denne hjørnegården til Thomas Heftyes gate og Odins gate ble oppført i 1897-99 på en parsell av Frognerveien 48 for Jacob H. Hansen ved arkitekt Marius Finstad Leyell. Nabogården, Bygdøy allé 61, ble også byggemeldt i 1897, ved Leyell for Hansen, og har det samme stiluttrykket som nr. 63.

Bygdøy allé 63 er en stor gård oppført i pusset tegl over fire fulle etasjer. Gården har regelmessig komponerte fasader, der avrundede karnapper danner de dominerende aksene. Disse aksene har også balkonger og fremtredende, svungne arkoppbygg. De øvrige aksene har variert ornamentalt utstyr i de ulike etasjene, med tredje etasjes buede overdekninger med store kamskjell er mest fremtredende. Første etasje har periodens sedvanlige kvaderpuss i fasaden, samt store butikkvinduer. Gårdens dominerende trekk er imidlertid de to hengende, runde hjørnetårnene, som kneiser én etasje over gesimsen og har kuppelformede tårnhjelmer. Hjørnene er også prydet av avrundede balkonger og ekstra artikulert dekor. Stiluttrykket er en eklektisk senhistorisme med nybarokk som dominerende trekk, men med visse nyromanske og jugendlignende elementer.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 66 beboere fordelt på 15 leiligheter. Blant menneskene her på denne tiden var innehaverske av forretning for Børster, Sæbe og Parfume Karoline Karlsen, trelasthandler Asbjørn Olafsen, skipsfører Cornelius Corneliussen, innehaverske av melk- og delikatesseforretning Ingeborg Brandrud og kommandørkaptein Alfred Berglund. Sistnevnte var siden kontreadmiral og kommanderende admiral.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Marius Leyell

Cafémiljø.Geir Tandberg Steigan

 

© 2011 arc!/arkitekturhistorie.no