Arkitektur og historie i Oslo:
Eckersbergs gate 29

Denne leiegården ble byggemeldt i 1898 av byggmester Jørgen Olsen ved arkitekt Eduard Carlén. Gården er bygget i pusset tegl over fire etasjer. Annen og tredje etasje er knyttet sammen med kraftige pilastre. Gatefasadens komposisjon er symmetrisk med unntak av den kvaderpussede førsteetasjen. Stiluttrykket er nybarokk. Gården ble bygget samtidig med nr. 27, og har en lik utforming som denne. Det ble også bygget stall i bakgården. Senere er det bygget om for butikkdrift i første etasje, og gården er blitt utstyrt med en kraftig "takhytte"

Blant de 42 beboerne fordelt på syv leiligheter her ved folketellingen anno 1900 var melk- og husholdningshandlerske Leonthine Haraldsen, mekanisk arbeider og portner for Eckersbergs gate 27 og 29 Carl Alfred Sterne, generalagent i Svenske glasforsikring og Inspektør i Livsforsikring Epuitables og inspektør i Skaane Livsforsikring Gerhard Krog.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://draug.rhd.isv.uit.no/Arkitektur og historie i Oslo

Eduard Carlèn

Detalj av annen og tredje etasjeGeir Tandberg Steigan

 

© 2007 arc!