Arkitektur og historie i Oslo:
Eckersbergs gate 6

Denne leiegården ble byggemeldt i 1899 på en parsell av Frognerveien 48 av handelsborger Anton Sørby ved arkitekt og byggmester Alfred Køhn. Gården er oppført i gul "Frogner-tegl" over fire etasjer, med detaljer i puss og stukk. Første etasje er som sedvanlig kvaderpusset. Gården har brukket hjørne, og utover dette symmetrisk komponerte fasader. Mot Eckersbergs gate markeres midtaksen av inngangsparti og balkonger. Dette flankeres av to kraftige, polygonale karnapper. Vinduene er bundet sammen i akser vertikalt. En rekke horisontale puss-striper i fasaden danner også horisontale mønstre. Ornamentikken er beskjeden, men i tredje etasje er vinduene markert med brystninger og vindusoverdekninger. Stiluttrykket er nyrenessanse. I 1980-årene er loftet bygget ut med postmodernistiske takarker.

Anton Sørbyes familie var blant de fire husstandene som hadde rukket å flytte inn i den nybygde gården innen folketellingen anno 1900. Sørbye selv var reist til Bergen for å overta en forretning der. Blant de øvrige beboerne på denne tiden var høyesterettsadvokat Sigval Jacobsen, agenturforretningsinnehaver Alfrid Germundsson og handelsagent Hermann Wang.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://draug.rhd.isv.uit.no/Arkitektur og historie i Oslo

Alfred Køhn

Detalj av karnapp

Eckersbergs gate 6 under filminnspillingGeir Tandberg Steigan

 

© 2007 arc!