Arkitektur og historie i Oslo:
Eiriks gate 7

Denne hjørnegården til Gunhilds gate ble byggemeldt i 1896 av trelasthandler Thorvald Julius Torgersen fra Oppegård ved arkitekt Eduard Carlén. Carlén tegnet også nr. 9 og 11 for Torgersen. Gården er bygget i pusset tegl over fire etasjer, og er utført i en enkel nybarokk stil. Fasaden er ordnet med økende ornamentering oppover i etasjene; enkle pilastre i første, kvaderpuss i andre, enkle rammer og brystningsfelter i tredje og barokke vindusoverdekninger i fjerde. Vindusaksene er uregelmessig fordelt. Første etasje og loftet er bygget om endel iløpet av 1900-tallets annen halvdel.

Gården hadde ved folketellingen anno 1900 105 beboere fordelt på 25 småleiligheter. Blant dem var kolonial- og kjøtthandler Anton Backe, forretningsdame med klesforretning Mina Nikelsrud, oppsynskvinne ved straffeanstalt Anna Horgen, tolloppsynsmann Thorvald With og vannverksarbeider Olaf Vesterlund.

Huset er sent på 1900-tallet blitt utstyrt med en rekke spisse arkoppbygg.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://draug.rhd.isv.uit.no/Arkitektur og historie i Oslo

Eduard Carlén

Til arc!s hovedside med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2007 arc!