Arkitektur og historie i Oslo:
Gimleveien 20

Denne hjørnegården ble byggemeldt i 1898 på en parsell av Frognerveien 40 av den svenske byggmester Karl Emil Wallenström ved arkitekt Eduard Carlén.

Gården er bygget i pusset tegl over fire etasjer, med artikulering i polykrom tegl, puss og stukk. Første etasje har enkel kvaderpuss, mens tredje og fjerde er knyttet sammen og har den rikeste utsmykningen. Gården har lette balkonger på hjørnet og mot Eckersbergs gate. Begge fasadene er asymmetrisk komponert, med tre regelmessige vindusakser flankert av risalitter. Stiluttrykket er nybarokk. Huset er i nyere tid påført spisse takhytter.

Kort etter ferdigstillelsen var fiskehandler Andreas Jonassen blitt eier av gården. Han bodde i gården med sin familie ved folketellingen anno 1900. Da var det 65 beboere her, fordelt på 13 leiligheter. Blant dem var også byggmester Andreas Løtvedt, faktor Karl Wiger, lagersjef ved Norsk Elektrisk Aktiebolag Olaf Bernhard Haagensen Hjørnerød og kasserer i garantiforsikringsselskap Emanuel Gundersen.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://draug.rhd.isv.uit.no/Arkitektur og historie i Oslo

Eduard Carlén

Detalj av hjørnetGeir Tandberg Steigan

 

© 2007 arc!