Arkitektur og historie i Oslo:
Gyldenløves gate 4

Denne leiegården ble byggemeldt i 1896 på en tomt skilt ut fra Frognerveien 11 for byggmester og eiendomsspekulant Berger Johansen ved den innvandrede svenske arkitekt Carl Aaman. Johansen lot oppføre mange bygårder i 1890-årene, blant andre nabogårdene i Gyldenløves gate 6 og Colbjørnsens gate 15, samt Bygdøy allé 1, alle ved arkitekt Aaman.

Gården er bygget i pusset og upusset tegl over fire fulle etasjer. Fasaden er enkelt og symmetrisk komponert, med bredere vinduer i sideaksene. Portrommet er dessuten plassert utenfor sideaksen. Første etasje er kvaderpusset, og de øvrige etasjene er forblendet med gulaktig teglsten av høy kvalitet. Annen og tredje etasjes vinduer har likt utformet stukkbelistning, med enkle brystninger, ornamenterte felter og rette, konsollbårne overdekninger. I fjerde etasje er vinduene sparsomt artikulert, med en meanderbord som knytter dem sammen i overkant. Gesimsen har brede konsoller. Stiluttrykket er en enkel nyrenessanse, og utførelsen er meget lik Gyldenløves gate 6, hvis gatefasade senere er slemmet og malt. I 1977 ble det bygget ut for beboelse på loftet.

Gården var kort etter ferdigstillelsen kommet i S. og Jul. Sørensens eie. Ved folketellingen anno 1900 fantes her 27 beboere fordelt på 7 leiligheter. Blant menneskene her på denne tiden var bygningsforretningsinnehaver John Lund, telegrafistinne Christine Stenersen, postekspeditør Axel Johannessen og ”bøssemager” Christian Theodor Østern. Sistnevnte vant det første Landsskytterstevnet, som ble arrangert i Kristiansund i 1893.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
http://no.wikipedia.org/wiki/Chr._Østern
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Carl AamanGeir Tandberg Steigan

 

© 2011 arc!/arkitekturhistorie.no