Arkitektur og historie i Oslo:
Hegdehaugsveien 10

Denne gården ble byggemeldt i 1895 av malermester og eiendomsspekulant Jens Jacobsen Krogstie fra Hedmark. Arkitekter var Ekman & Smith ved Einar Smith. Krogstie sto bak byggingen av en mengde bygårder i området, flere av dem sammen med søsteren Anne Jacobsen. Krogstie gikk konkurs etter Kristianiakrakket i 1899.

Hegdehaugsveien 10 er en hjørnegård til Sven Bruns gate bygget i fem fulle etasjer. Den har gatefasader utført i rød tegl med striper i puss og detaljer i stukk. Første etasje har vært utført i enkel kvaderpuss, men er siden betydelig forandret. Tredje og fjerde etasje er bundet sammen kompositorisk. Vindusaksene er regelmessig distribuert langs begge fasader.

Henimot århundreskiftet var disponent Hvistendahl blitt gårdens eier. Blant gårdens 51 beboere fordelt på 10 leiligheter ved folketellingen anno 1900 var innehaverske av syetablissement for guttedrakter Claudine Andersen, feierinspektør Hagbart Rasmussen, redaktør Daniel Vindheim og massøsene Signe Johannessen og Margarethe Andersen.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Johs. Krogstie
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://draug.rhd.isv.uit.no/Arkitektur og historie i Oslo

Ekman & SmithGeir Tandberg Steigan

 

© 2007 arc!