Arkitektur og historie i Oslo:
Helgesens gate 30

På en parsell av Seilduksgaten 29 byggemeldte smedmester Carl Larsen i 1895 denne leiegården ved arkitekt Rudolf Haeselich. Smeden fikk oppført nr. 32 samtidig, og hadde dessuten flere gårder i nærheten, og også en smie i Karlstadgaten 8.

Helgesens gate 30 er bygget i pusset tegl over fire etasjer, og har en gatefasade hvis komposisjon er preget av rommenes plassering, men med en dominerende gruppe av vindusakser. Annen og tredje etasje er knyttet sammen med vertikale vindusakser. Stiluttrykket er nyrenessanse.

Henimot århundreskiftet ble eiendommen ervervet av Christiania Dørvrider og Laasefabrik, som lot oppføre en fabrikkbygning på bakre del av eiendommen (1899-1900, arkitekt Johan Severin Breder, revet). Nøkkelhullsvinduet som er satt inn i forgårdens første etasje gjenspeiler virksomheten som ble drevet her.

Ved folketellingen anno 1900 var det fremdeles fem leiligheter i forgården, og blant beboerne var den tidligere byggherre Carl Larsen, Laasefabrikens værksmester Carl Fredrik Dahl, Laasefabrikens fabrikmester Anton Andresen Damm og kakebaker Erikka Østmark.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Norsk kunstnerleksikon - Universitetsforlaget 1982-86
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Rudolf Haeselich

Til arc!s hovedside med navigasjon

NøkkelhullsvinduetGeir Tandberg Steigan

 

© 2006 arc!