Arkitektur og historie i Oslo:
Iduns gate 4

Denne gården, med forbygning og bakbygning, ble byggemeldt i 1893 med adressen Bryggerigangen 4 for skreddermester K. Theodorsen ved arkitekt Johan Storm Munch. Theodorsen begynte kort etter å arbeide som byggmester, og fikk i årene som fulgte flere leiegårder oppført med Munch som arkitekt.

Iduns gate 4 er bygget over fire fulle etasjer i pusset tegl, og har en svært enkelt utført gatefasade. Fasadens komposisjon er funksjonspreget og ikke-symmetrisk, med tett plasserte vindusakser, parvis og enkeltvis. Fasadens komposisjon er hierarkisk, med en tung, kvaderpusset førsteetasje, kraftig og enkel artikulering av vinduer i annen og tredje etasje, og en mer diskret utforming i øverste etasje. Stiluttrykket er en enkel nyrenessanse.

I forgård og bakgård var det tilsammen 41 boliger, og her bodde ialt 159 mennesker ved folketellingen anno 1900. Mange av dem var syersker og renholdsarbeidere, men her fantes også herskapskusk Hans Andersen, skyllekone Oline Osulsen, pølsemakersvenn Emil Pflong og elevatorfører Thorvald Johannessen.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/Arkitektur og historie i Oslo

Johan Storm Munch

Detalj fra de øverste etasjerGeir Tandberg Steigan

 

© 2009 arc!/arkitekturhistorie.no