Arkitektur og historie i Oslo:
Olsengården, Ingelbrecht Knudssøns gate 1

Denne beskjedne hjørnegården til Industrigaten ble byggemeldt i 1879 for repslager Harald Oscar Olsen ved arkitekt Frithjof Aslesen. Gården var i familien Olsens eie inntil århundreskiftet.

Gården er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, og har brukket hjørne. Gatefasadene er asymmetrisk komponert. I første etasje er vinduene adskilt ved enkle pilastre. Annen etasjes vinduer har rikt ornamenterte brystningsfelter med ansiktsmasker. Vindusoverdekningene er rette, og bæres av slanke konsoller. Tredje etasjes vinduer har en enklere artikulering. Stiluttrykket er en enkel nyrenessanse preget av senklassisisme.

I 1890 ble det oppført to skur på eiendommen, for H. O. Olsen. Det er foretatt forandringer i butikkfasaden, og takarker er satt inn i forbindelse med utbygging for beboelse på loftet.

Ved folketellingen anno 1885 hadde gården 36 beboere. Her bodde gårdeier Olsen med familie, og blant leieboerne var skipskaptein Jens Thiis, kopist i det Kongelige Norsk Regjernings Departement Axel Beck samt bakerne Fredrik Berggren og Hakon Christiansen.

I 1905 ble eiendommen lagt ut for tvangsauksjon.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania Bys Matrikul 1892, 1899
Norsk Kundgjørelsestidende 1905.06.08
Stadskonduktørens journal
http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/sok/1885
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/Arkitektur og historie i Oslo

Frithjof Aslesen

Detalj av vindu.Geir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no