Arkitektur og historie i Oslo:
Kirkeveien 47

Denne hjørnegården til Maries gate ble byggemeldt i 1892 for byggmester Carl Michelsen ved den innvandrede svenske arkitekt Carl Aaman, på en tomt skilt ut fra Majorstuveien 28. I 1899 tilhørte gården Magnus Eriksen.

Gården er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, og har brukket hjørne med smijernsbalkonger. Fasaden mot Kirkeveien er grunnleggende symmetrisk komponert, uten en markert midtakse, mens den lange fasaden mot Maries gate er asymmetrisk. Første etasje har vært kvaderpusset, men den er blitt forenklet gjennom et antall forandringer. I annen etasje flankeres vinduene av enkle pilastre, og i tredje etasje er de enkle overdekningene brutt slik at de innfatter vinduenes øvre del. Her forbindes vinduene ved et horisontalt bånd. Den enkelt artikulerte gården er utført i en eklektisk historisme preget av nyrenessanse.

I 1934 ble det utført forandringsarbeider for butikk, og i 1935 ble det oppført et skur i bakgården. I 1983 ble loftet utbygget for beboelse, med tilhørende spisse takarker.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 36 beboere fordelt på åtte leiligheter. Her bodde blant andre mureformann Anders Olsen, malermester Carlos Preben Restrup, losji- og spisevertinne Nicoline Deichmann, modellsnekker Henrik Larsen Liane og forhenværende byfogd Einar Gudmundsen Schie.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania Bys Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/Arkitektur og historie i Oslo

Carl AamanGeir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no