Arkitektur og historie i Oslo:
Vårblomsten, Kjølberggaten 23

Denne hjørnegården til Nannestadgaten ble byggemeldt i 1896 for Afholdslogen Vaarblomsten ved arkitekt Georges Heinecke, på en tomt skilt ut fra Sverres gate 21b. J. Christensen signerte byggemeldingen på Vaarblomstens vegne. Vaarblomsten ble stiftet i 1884, om drev lokalt arbeid på Kampen og Tøyen.

Gården er oppført i pusset tegl over fire fulle etasjer, med brukket hjørne. Den ligger i skrånende terreng, og har stedvis høy kjelleretasje. Gatefasadene er uregelmessig komponert, med vekselvis parstilte og enkle vindusakser. Første etasje er kvaderpusset i grunt relieff. I annen og tredje etasje har vinduene rette, konsollbårne overdekninger. Vinduene i fjerde etasje er meget enkelt artikulert. Stiluttrykket er en moderat nyrenessanse.

I 1945 ble gården underlagt reparasjonsarbeider etter en brann. Det er også gjort endringer i eksteriøret, spesielt i kjelleretasjen og første etasje.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 115 beboere fordelt på 22 små leiligheter. Blant beboerne her på den tiden var vektarbeider Gustav Jensen, pakkhusformann ved Kristiania Østbanestasjon Ole Gaarder, skiftekonduktør Albert Eriksen og regnskapsfører ved Kristiania Hesteskosømfabrik Michael Monsen.

I 1915 pågikk en heftig jakt på stortyven og revolvermannen Johan Scarborough, som hadde sin bopel i denne gården. Bevæpnet og iført maske begikk han en rekke oppsiktsvekkende tyverier i Kristiania og Aker.

I 1916 ble det vedtatt i Kristiania kommunes formannskap å innkjøpe gården til innlosjering av husville.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Goodtemplarordenen ute og hjemme. 2 : Ordenens barnekaar i Norden 1877-1892, Davidson, T., Trondhjem : I.O.G.T.s norske forlag, 1919
Kristiania Bys Matrikul 1899
Aftenposten 1915.12.09, 1915.12.11, 1916.11.30
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/Arkitektur og historie i Oslo

Georges HeineckeGeir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no