Arkitektur og historie i Oslo:
Hjortlandgården, Markveien 59

Denne hjørnegården til Torvbakkgaten ble byggemeldt i 1899 for kjøpmann Jakob Jensen Hjortland fra Halsa ved Mandal, ved arkitekt Karl Høie. Første byggemelding for gården ble innlevert ved Høie allerede i 1894. Tidligere sto det en mindre bygning her, som også tilhørte Hjortland. Denne bygningen var en halvannen etasjes panelt trebygning utført i et enkelt empirepåvirket uttrykk, med halvvalmet tak. Hjortland var innehaver av delikatesseforretning, samt ”national fanejunker”. Han spesialiserte seg med tiden på fisk, og særlig hans fiskepudding var kjent over hele Kristiania.

Gården er oppført i pusset tegl over fire fulle etasjer, og har brukket hjørne. Fasadene, både kortsiden mot Torvbakkgaten og langsiden mot Markveien, har symmetrisk komposisjon. Hovedaksene er markert med gavlformede overdekninger i tredje etasje. Vinduene i annen og tredje etasje flankeres av pilastre. I tredje etasje har de korintiske kapiteler. Vinduene i fjerde etasje er enklere artikulert. I første etasje er store forretningsvinduer adskilt av enkle pilastre. På kortfasaden er pilastrene strukket ut til veggflater. Stiluttrykket er nyrenessanse. I 1948 ble en stallbygning i bakgården revet.

Ved folketellingen anno 1900 bodde Hjortland selv på Aasby i Aker, mens i hans gård i Markveien 59 bodde 52 personer fordelt på 10 leiligheter. Blant Hjortlands leieboere på denne tiden var kolonialhandler Harald Magnus Larsen, manufakturhandler Gustav Fredrik Nilsen, børstebinder Hans Bergersen, kaffesortererske Lydia Anette Bergersen og jernbanestasjonsbetjent Hans Olaf Søtorp.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
http://www.korsgata16.no/?page_id=16 Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Karl HøieGeir Tandberg Steigan

 

© 2011 arc!/arkitekturhistorie.no