Arkitektur og historie i Oslo:
Mogens Thorsens gate 9

Denne hjørnegården ble oppført i 1898-99 for eiendomsspekulant og malermester Jens Jacobsen Krogstie ved arkitektkontoret Ekman & Smith. Krogstie lot oppføre en stor mengde leiegårder i 1890-årenes høykonjunktur, og gikk konkurs etter krakket i 1899. Gården er svært lik nabogården i Gabels gate 41, som ble oppført på samme tid, ved Ekman & Smith for Krogstie.

Mogens Thorsens gate 9 er bygget i tegl over fire fulle etasjer og loftsetasje, og asymmetriske fasader mot Mogens Thorsens gate og Gabels gate. Første etasje er kvaderpusset, med vekselvis rektangulære og rundbuede vinduer. I etasjene over er fasaden forblendet med varmgul tegl. Annen og tredje etasjes vinduer er bundet sammen vertikalt av stukkornamentikk. I tredje etasje prydes brystningsfeltene av balustre, og overdekningene utgjør brutte buegavler. I fjerde etasje brytes teglflatene av pussede, horisontale bånd, og vinduene har stikkbuede overdekninger. Komposisjonen domineres av et oktogonalt hjørnetårn med en høy tårnhjelm, som med tiden er ribbet for smijernsdekor øverst. Stiluttrykket er preget av eklektisk historisme preget av nyrenessanse.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 57 beboere fordelt på 11 leiligheter, og blant leieboerne den gang var frihandlerske Christine Hagen, kontorsjef i oljeforretning Sigurd Astrup, disponent for Den Norske Remfabrik Anthon Berg og grunnlegger og redaktør for tidsskriftet Farmand, Einar Leschly Hansen Drejer Sundt. Sistnevnte var sønn av teologen Eilert Sundt, og grunnla Farmand i 1891.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)
Per A. Krogstie
http://no.wikipedia.org/wiki/Einar_SundtArkitektur og historie i Oslo

Ekman & SmithGeir Tandberg Steigan

 

© 2010 arc!/arkitekturhistorie.no