Arkitektur og historie i Oslo:
Mosseveien 6

Denne leiegården ble byggemeldt i 1895 for gipsmaker H. Hansen, ved arkitekt Frithjof Aslesen. Eiendommen hadde da adresse Kongsveien 1, og kort etter ble den hetende Liabroveien 6.

Gården er oppført i pusset tegl over fire fulle etasjer, med saltak. Bygningskroppen er brukket noe i høyre kant, slik at den følger gateløpet. Fasaden er ujevnt komponert, med varierte avstander mellom vindusaksene. Første og annen etasje er kvaderpusset, og i annen etasje er det enkle brystningsfelter under vinduene. I de to øverste etasjene er vinduene flankert av korintiske pilastre. Gesimsens kraftige konsoller er plassert i overkant av de øverste kapitelene. Stiluttrykket er nyrenessanse. Den lukkede branngavlen mot nordøst ble i 1933 gitt tilsvarende vindusåpninger og fasadeutstyr som bygningen ellers, med et avsluttende gavlparti i overkant.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 46 beboere fordelt på 13 leiligheter. Blant menneskene her på den tiden var kontorist i emigrantkontor Nils Alfred Eriksen, restauratrise på dampskipet ”Kong Bjørn” Alida Hansen, vurderingsmann Erik Thurmann Wang og sigarforretningsinnehaverske Sophie Nordlie.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)
http://www.norwayheritage.com/p_ship.asp?sh=kobjoArkitektur og historie i Oslo

Frithjof AslesenGeir Tandberg Steigan

 

© 2012 arc!/arkitekturhistorie.no