Arkitektur og historie i Oslo:
Munkedamsveien 98

Denne gården ble byggemeldt i 1892 på en tomt skilt ut fra Munkedamsveien 96 for murmester Emil Christophersen ved den svenske arkitekt Carl Aaman. Gården er en av mange Aaman tegnet i dette området for Christophersen, som bygget ut store områder på Skillebekk og Grønland, og etter hvert ble teglverkseier og godseier på Melløs (Mjelløs) ved Moss. Eiendommen tilhørte ennå byggherren i 1899.

Gården er oppført i pusset tegl over fire fulle etasjer, og har en særegen utforming av gatefasaden mot Skillebekkparken. Det kraftige, søylebårne hovedmotivet danner midtpunkt i den tilnærmet symmetriske komposisjonen. Motivet er beslektet med de yngre gårdene i Inkognitogaten 2 og Oscars gate 26, begge tegnet av Aaman. I disse fasadene har imidlertid søylemotivet buet åpning, mens her ligger et rett entabulatur over dem. Søylene er kanellerte, med barokkpregede korintiske kapiteler. Over dette hviler fjerde etasjes mindre søyleparti, med parstilte toskanske søyler. Første etasje er kvaderpusset, i dypt relieff, med svulmende kvadre. Horisontale bånd og enkel artikulering preger det øvrige av fasaden. Stiluttrykket er en eklektisk historisme preget av nyrenessanse og nybarokk.

I 1944 ble gården underlagt enkelte reparasjonsarbeider etter eksplosjon.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården så få som ni beboere, fordelt på tre leiligheter. Blant menneskene her var gullsmed Hakon Schøien og de formuende kvinnene Billa og Gulberg Bing.

I årene 1960 til 1973 hadde Krigsinvalideforbundet kontorer i en av gårdens leiligheter.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
Men krigen er jo slutt : om de norske krigsinvalidene fra frihetskrigen 1940-45, Luihn, Hans, Universitetsforlaget, 1990
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Carl Aaman

Detalj av hovedmotiv.Geir Tandberg Steigan

 

© 2013 arc!/arkitekturhistorie.no