Arkitektur og historie i Oslo:
Niels Juels gate 3

Denne hjørnegården ble byggemeldt i 1893 på en tomt utskilt fra Munkedamsveien 96b for murmester Carl Olsen ved den svenske arkitekt Carl Aaman. I løpet av byggeprosessen ble Johan Christoffersen eier av gården, og sistnevnte eiet den også i 1899.

Huset er oppført i pusset og upusset rød tegl over fire fulle etasjer, med brukket hjørne. Hjørnet og første etasje er markert av kraftig artikulert kvaderpuss. Inngangspartiet er flankert av to høye, slanke toskanske søyler. I de tre øverste etasjer er fasadene vesentlig utført i rød tegl, med vinduer innfattet av enkle puss-elementer. I tredje etasje har vinduene overdekninger som halvsirkelformede tympanonfelter. Stiluttrykket er en eklektisk historisme preget av nybarokk og nyrenessanse.

Bygningen har samme utforming som de øvrige i dette lille kvartalet, alle tegnet av nevnte Aaman. I 1944 ble gården underlagt omfattende reparasjoner på grunn av skader forårsaket av Filipstad-ulykken den 19. desember 1943. Senere er loftet bygget ut for beboelse, og utstyrt med flere takarker.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 40 beboere fordelt på ni leiligheter. Blant menneskene her var innehaverske av melk- og delikatesseforretning Helene Halstad, lensmann og gårdbruker Karl Sanderød, grosserer i Fedevarer Ludvig Emil Stahr, bankrevisor i Kreditkassen Thorvald Weil og Assistent for Gjødselafdelingen og Landeiendommene ved Kra. Renholdsverk Emil Korsmo. Sistnevnte hadde sønnen Arne Korsmo, som med tiden vant betydelig berømmelse som arkitekt.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Stadskonduktørens journal
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Carl Aaman

Husets inngangsparti.Geir Tandberg Steigan

 

© 2010 arc!/arkitekturhistorie.no