Arkitektur og historie i Oslo:
Niels Juels gate 43

Denne hjørnegården til Meltzers gate ble byggemeldt i 1897 på en tomt utskilt fra Frognerveien 11 for arkitekt Olaf Boye og murmester Johan Rasmussen. Gården ble oppført etter arkitekt Boyes tegninger. I 1896 tegnet Boye Niels Juels gate 47 og 49 for samme Rasmussen.

Gården er oppført i pusset og upusset tegl over fire fulle etasjer, og har et brukket hjørne med balkonger. Fasaden mot Niels Juels gate er symmetrisk komponert, med unntak av de lette smijernsbalkongenes plassering. Mot Meltzers gate er symmetrien forskjøvet. Første etasje er kvaderpusset. De øvrige etasjene har kvaderpuss på hjørnet og flankene, men er ellers forblendet med gul tegl av høy kvalitet. Her er vinduene innfattet av ornamentikk i grunt relieff. Stiluttrykket er nybarokk.

I 1922 ble det innredet atelier på loftet. Siden er loftsetasjen utbygget til boliger, og utstyrt med relativt kraftige takarker.

Henimot århundreskiftet var skreddermester Hans Ingier blitt eier av gården. Sammen med sin tallrike familie bodde han i en av husets leiligheter. Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 57 beboere fordelt på 11 leiligheter. Blant menneskene her var musikklærerinne Mathilde Engebretsen, isenkramagent Friman Klausen, gullsmedmester Alfred Halfdan Gjerstrøm og vaskekone Antonette Tollerud.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Olaf Boye

Vinduer i annen og tredje etasje.Geir Tandberg Steigan

 

© 2010 arc!/arkitekturhistorie.no