Arkitektur og historie i Oslo:
Niels Juels gate 5

Denne hjørnegården ble byggemeldt i 1893 på en tomt utskilt fra Drammensveien 96b for murmester A. Olsen ved den svenske arkitekt Carl Aaman.

Huset er oppført i pusset og upusset rød tegl over fire fulle etasjer, med brukket hjørne. Hjørnet og første etasje er markert av kraftig artikulert kvaderpuss. Inngangspartiet er flankert av to høye, slanke toskanske søyler. I de tre øverste etasjer er fasadene vesentlig utført i rød tegl, med vinduer innfattet av enkle puss-elementer. I tredje etasje har vinduene overdekninger som halvsirkelformede tympanonfelter. Stiluttrykket er en eklektisk historisme preget av nybarokk og nyrenessanse.

Bygningen har samme utforming som de øvrige i dette lille kvartalet, alle tegnet av nevnte Aaman. I 1944 ble gården underlagt omfattende reparasjoner på grunn av skader forårsaket av Filipstad-ulykken den 19. desember 1943. Senere er loftet bygget ut for beboelse, og utstyrt med flere takarker.

Henimot århundreskiftet var S. E. Johannesen blitt eier av gården. Ved folketellingen anno 1900 hadde huset 38 beboere fordelt på ni leiligheter, blant dem handlende i Sæbe og Kortevarer Anna Isaksen, bokhandler Ole Henrik Johannessen Stubberud, overrettssakfører Hans Cappelen, Afdelingsingeniør ved Kristiania Vand og Kloakvæsen og Lærer ved Teknisk Aftenskole Christian Nørbech, stortingsbud Haakon Halvorsen og skipsrederske Cathrine Amalie Tschudi.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Carl AamanGeir Tandberg Steigan

 

© 2010 arc!/arkitekturhistorie.no