Arkitektur og historie i Oslo:
Norbygaten 15

Denne hjørnegården til Motzfeldts gate ble byggemeldt i 1896 for byggmester og eiendomsspekulant Peder Olsen ved arkitekt Eduard Carlén. I 1899 var gårdens eier en H. Larsen.

Gården er oppført i pusset tegl over fem fulle etasjer, og har brukket hjørne. Fasadene er uregelmessig komponert, med grupperte og enkeltstående vindusakser. Første etasje har store butikkvinduer adskilt ved enkle, kraftige pilastre. I annen etasje er veggflatene kvaderpusset, i dypt relieff. Tredje og fjerde etasje knyttes sammen med kraftig stukkbelistning. Her flankeres vinduene av ornamenterte pilastre, med komposittkapiteler som bærer rette overdekninger med entabulaturer. Femte etasje er noe lavere enn de øvrige, og er gitt en enkel artikulering med horisontale bånd i pussflatene, utført i grunt relieff. Stiluttrykket er nyrenessanse.

Ved folketellingen anno 1900 hadde denne adressen 101 beboere fordelt på 20 leiligheter. Blant menneskene her på den tiden var restauratrise Amalie Samuelsen, los Edevard Larsen, losjivertinne Olava Jensen, postbud Ole Petter Karstensen og melkeforretningsinnehaverske Margit Bjørnsrud.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Stadskonduktørens journal
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Eduard CarlénGeir Tandberg Steigan

 

© 2013 arc!/arkitekturhistorie.no