Arkitektur og historie i Oslo:
Observatoriegaten 9

Denne hjørnegården ble byggemeldt i 1884 på en parsell av Observatoriegaten 7b for Christian Pedersen ved arkitekt Niels Stockfleth Darre Eckhoff. Gården ble speilet i Observatoriegaten 11, utført samtidig ved arkitekt Eckhoff. Sistnevnte ble ombygget i 1916 og fikk et annet stiluttrykk. Gårdene har en pussig plassering, da tomtene er svært smale grunnet en sen gjennomføring av Hansteens gate i dette kvartalet, etter at tomtene var parsellert ut. Gårdene viser mot gaten hele leilighetens fottavtrykk, slik at planen er lett leselig.

Observatoriegaten 9 er bygget i pusset tegl over tre fulle etasjer. Hovedvolumet vender mot Observatoriegaten, og hjørnet er brukket. Oppholdsrommene er orientert rundt hjørnet, og kjøkkenfløyen er trukket bakover i Hansteens gate. Opprinnelig var det én leilighet per etasje. Fasadene er utført i en enkel og ren nyrenessanse. Første etasje har kvaderpuss i grunt relieff, mens etasjene over har vinduer innfattet av pilastre.

Gården tilhørte i 1892 Edv. Pedersen, og i 1899 var Kristiania kommune eier. Da var huset blitt "Hjemmet for vanføre", med skole for beboerne. Lilla Tønnesen var husbestyrerinne, og Wilhelmine Dørum var lærerinne. Det ble for det meste undervist i treskjæring, snekring og børstebinding. Bestyrerinnene hadde bolig i nr. 11.

Kilder:
Oslo byleksikon - Arstal/Just, 1966
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
Stadskonduktørens journal
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://draug.rhd.isv.uit.no/Arkitektur og historie i Oslo

N. S. D. EckhoffGeir Tandberg Steigan

 

© 2007 arc!/arkitekturhistorie.no