Arkitektur og historie i Oslo:
Odins gate 15

Denne gården ble byggemeldt i 1897 for byggmester Johan Olsen ved den innvandrede svenske arkitekt Carl Aaman, på en tomt skilt ut fra Frognerveien 40.

Gården er oppført i pusset tegl over fire fulle etasjer, og har en regelmessig komponert gatefasade med tett distribuerte vindusakser og asymmetrisk plassert portrom. De to nederste etasjene er utført i enkel kvaderpuss. I annen etasje er det laget stiliserte brystningsfelter. I tredje etasje adskilles vinduene av enkle pilastre under et bredt entabulatur. Fjerde etasjes vindusåpninger har enkel stukkbelistning under en middels kraftig takgesims. Stiluttrykket er en enkel nyrenessanse. Fasadeskjemaet ble gjenbrukt i Odins gate 13 og 13b i 1898, av byggmester og utførende arkitekt S. I. Hansen.

Det er senere foretatt en utbygging av loftsetasjen for beboelse, med ganske spesielle takarker. Gårdens vinduer er ikke av samme type som de opprinnelige

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 30 beboere fordelt på seks leiligheter. Blant menneskene her på den tiden var bryggeriarbeider Martin Amundsen, murmesterkontorist Julius Gulbrandsen, vaske- og strykearbeider Karoline Eriksen og snekkersvenn Laurits Rakkestad.

En typisk leilighet i gården, med tre værelser og kjøkken, ble anno 1900 leiet ut for kr 35 per måned. Gården ble i 1911 lagt ut for tvangsauksjon. Det samme skjedde i 1914.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania Bys Matrikul 1899
Aftenposten 1900.02.15
Norsk Kundgjørelsestidende 1911.09.20, 1914.09.29
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Carl AamanGeir Tandberg Steigan

 

© 2014 arc!/arkitekturhistorie.no