Arkitektur og historie i Oslo:
Odins gate 9

Denne hjørnegården ble byggemeldt på en parsell av Frognerveien 40 i 1897 for byggmester Johan Olsen ved den svenske arkitekt Carl Aaman. Kort etter ferdigstillelsen kom gården i Dr. J. Bangs eie.

Gården er bygget i pusset tegl over fire fulle etasjer, og har et uvanlig bredt, brukket hjørne. Hjørnepartiet er kronet av et oppbygg med valmet tårnhjelm. Gården har tette vindusakser, og fasaden mot Gimleveien er symmetrisk komponert, om en ser bort fra hjørnepartiet. Første etasje har enkle pilastre, mens annen etasje forsterker fundamentvirkningen med kraftige overdekninger og horisontale bånd. Tredje etasje har kvaderpuss i grunt relieff og høye vindusoverdekninger, og fjerde etasje er beslektet, men noe enklere. Gården minner foruten hjørnepartiet om flere gårder tegnet av arkitekt Aaman. Stiluttrykket er nyrenessanse.

Ved folketellingen anno 1900 var det 68 beboere fordelt på ialt 14 leiligheter. Blant beboerne var syerske Emilie Aas, kolonialkjøbmand Hans Berntsen Kolstad, syforretningsinnehaverske Hulda Krohn og kontorist i Kristiania Skifteret og bestillingsmand i Statens tjeneste Hans Christian Mortensen.

Gården er påbygget en halv toppetasje i senere tid.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://draug.rhd.isv.uit.no/Arkitektur og historie i Oslo

Carl AamanGeir Tandberg Steigan

 

© 2007 arc!/arkitekturhistorie.no