Arkitektur og historie i Oslo:
Oscars gate 72

Denne lille gården ble byggemeldt i 1897 for skipskaptein Otto S. Bakke og E. Danielsen, ved arkitekt Olaf Boye, på en tomt skilt ut fra Meltzer gate 3 og 5. Gården er blant en gruppe bygninger som ble tegnet av arkitekt Boye i årene 1897-1901, nemlig Meltzers gate 1, 3 og 5, Oscars gate 60, 70 og 72 samt Inkognitogaten 15c. Oscars gate 72 tilhørte år 1899 isenkramgrosserer Emil Nielsen.

Gården er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, samt høy frontgavl og takarker. Med unntak av første etasje er gatefasaden symmetrisk komponert. Midtaksen er en svakt fremskutt risalitt som adskilles ved pusskvadere, og har smijernsbalkonger og gavloppbygg. I første etasje er fasaden kvaderpusset. Annen og tredje etasje er forblendet med gulaktig tegl av høy kvalitet, og artikulert ved puss og stukk. Annen etasjes vinduer har gavlformede overdekninger. Nedenfor stikkbuene i tredje etasje ligger kniplingsmønstre i stukk. Horisontale bånd i puss forbinder vindusaksene. Taket er skifertekket. Stiluttrykket er en senhistorisme preget av nyrenessanse og nybarokk.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 24 beboere fordelt på fire leiligheter. Her bodde gårdeier Nielsen og hans familie, og blant leieboerne var overrettssakfører Jacob Ihlen, bokholder i isenkramforretning Johan Martin Frey og kjørekarl og grosserer Theodor Tiedemann. Med tiden drev familien Frey også delikatesseforretning i gården.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania Bys Matrikul 1899
Aftenposten 1913.09.17
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/Arkitektur og historie i Oslo

Olaf Boye

Detalj av gavlparti.Geir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no