Arkitektur og historie i Oslo:
Rosenborggaten 16

Denne hjørnegården til Schønings gate ble byggemeldt i 1891, for gipsmaker G. Andersen, ved arkitekt Frithjof Aslesen. Tomten ble skilt ut fra Vibes gate 25b. Den første byggemeldingen for eiendommen ble innsendt for en Eriksen, ved E. W. Thürmer, men dette kom ikke til utførelse. Midt på 1890-tallet var gården i advokat Hieronymus Heyerdahls eie, og ved århundreskiftet tilhørte den O. Steen.

Rosenborggaten 16 er oppført i pusset tegl over tre fulle etasjer, i skrånende terreng, og har brukket hjørne. Den lengste gatefasaden vender mot Schønings gate, og har tett, og noe uregelmessig distribuerte vindusakser. Hovedmotivet er kortsiden mot Rosenborgs gate, hvor den symmetriske komposisjonen brytes ved at flanken mot nabogården er senket med en halv etasje. Her danner et rundbuet inngangsparti flankert av pilastre det sentrale motivet. Første etasje er kvaderpusset, og har et markert gesimsbånd. I annen og tredje etasje flankeres vinduene av pilastre med enkle komposittkapiteler. Den brede gesimsens konsoller fullfører de vertikale linjene fra pilastrene. Stiluttrykket er nyrenessanse.

I 1955 ble det bygget en garasje her. Det er også utbygget for butikk i kjelleretasjen.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 51 beboere fordelt på ti leiligheter. Blant beboerne her var safterieier Peter Wendelbo, forhenværende stortingsrepresentant og borgermester i Trondheim Sivert Christensen Strøm, kopist i Arbeidsdepartementet Johanne Greger og ingeniør og lærer ved Kristiania tekniske skole Ole Ludvig Høyer Farup.

Før Vestheim skoles ferdigstillelse høsten 1893, hadde skolen sine midlertidige administrasjonskontorer her i gården. I 1904 nevntes i en boligannonse at her fantes både blomsterbed og lysthus. I 1917 ble Aktieselskabet Rosenborggaden 16 registrert.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania Bys Matrikul 1892, 1899
Stadskonduktørens journal
http://no.wikipedia.org/wiki/Sivert_Christensen_Strøm
Aftenposten 1893.04.27, 1895.07.09, 1904.08.30
Norsk Kundgjørelsestidende 1917.01.25
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Frithjof AslesenGeir Tandberg Steigan

 

© 2014 arc!/arkitekturhistorie.no