Arkitektur og historie i Oslo:
Schønings gate 4

Denne gården ble byggemeldt i 1892 for snekkermester A. Engh ved den innvandrede tyske arkitekt Rudolf Haeselich. Tomten var blitt skilt ut fra Vibes gate 20, hvor Haeselich tegnet en leiegård for Engh samme år. Henimot århundreskiftet var Johannes Blegen blitt eier av Schønings gate 4. Blegen var agent og livsforsikringsinspektør.

Gården er oppført i pusset tegl over fire etasjer, og har en regelmessig, i utgangspunktet symmetrisk komponert gatefasade. Portrommets plassering i høyre flanke avviker fra symmetrien, i tillegg til at avstanden mellom aksene varierer noe. I første etasje adskilles vindusaksene av pilasterlignende veggpartier. I annen etasje leder slanke pilastre opp til et bredt gesimsbånd. Tredje etasjes vinduer har overdekninger som bæres av høye konsoller. I sideaksene og i midten er det lagt til triangulære pedimenter. I fjerde etasje er artikuleringen enkel, med overdekningsfelter og smal stukkbelistning oventil. Stiluttrykket er nyrenessanse. Det er senere bygget ut for beboelse i loftsetasjen, med tilhørende takarker.

Ved forlketellingen anno 1900 hadde gården 87 beboere fordelt på for- og bakbygningens i alt 23 leiligheter. Her bodde gårdeieren og hans familie, og blant leieboerne var tobakkspinner Adolf Mikal Andersen, stasjonsbetjent ved Holmenkollbanen Andreas Moriarty Lindahl, arsenalarbeider Andreas Nilsen og brusarbeider Christian Arnesen.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Rudolf HaeselichGeir Tandberg Steigan

 

© 2012 arc!/arkitekturhistorie.no