Arkitektur og historie i Oslo:
Seilduksgaten 11

Denne gården ble byggemeldt i 1891 for byggmester H. Hansen ved den innvandrede tyske arkitekt Rudolf Haeselich. Henimot århundreskiftet var gården kommet i arbeidsvognmann Hans Godagers eie.

Gården er oppført i pusset tegl over fire etasjer. Gatefasadens komposisjon er sammensatt, med en trippelakse, en dobbeltakse og to enkle vindusakser. Første etasje er kraftig forandret. Kvaderpussen er borte, og innganger og vinduer har fått ny form og størrelse. Annen og tredje etasje er ganske like hverandre, med vinduer flankert av joniske pilastre, med entabulatur og høye, rette overdekninger. Fjerde etasjes vinduer har enkel stukkbelistning, med toppkonsoller som leder gjennom den brede gesimsen. Stilmessig har gården et nært slektskap med nabogården, Seilduksgaten 9, som arkitekt Haeselich tegnet for byggmester Hauge i 1894. Stiluttrykket er nyrenessanse. I 1902 ble det byggemeldt stall, privet og vognskur på eiendommen, ved arkitekt Karl Høie. I 1937 kom det til et tilbygg for innlegging av vannklosetter. Senere er det bygget spisse takarker i forbindelse med innredning for beboelse på loftet.

På denne adressen bodde ved folketellingen anno 1900 i alt 53 personer fordelt på 9 leiligheter. Blant beboerne her på den tiden var melkehandlerske Anna Hoff, glassmester Thorstein Wefring og arbeidsvognmennene Lars Olsen Kraakvaal, Jacob Larsen Kraakvaal, Hans Eriksen og Olaf Magnus Hansen.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Rudolf Haeselich

Detalj av vinduer.Geir Tandberg Steigan

 

© 2011 arc!/arkitekturhistorie.no