Arkitektur og historie i Oslo:
Skovveien 10

Denne hjørnegården til Behrens’ gate ble byggemeldt i 1902 på en parsell av Skovveien 4 for sadelmaker Olaf Svensson ved den svenskfødte arkitekt Carl Aaman.

Gården er oppført i pusset tegl over fire fulle etasjer, og har et karakteristisk, avrundet hjørne. Fasadene er ikkesymmetrisk komponert, med de to nederste etasjene som et tungt, kvaderpusset fundament. I disse etasjene er vinduene innfattet av kraftige pusskvadre. Det er også vinduene i tredje etasje, men disse har også bueformede overdekninger. Fjerde etasje skiller seg ut, med avrundede vinduer flankert av pilastre. Hjørnet har balkonger som følger fasadens kurve. Gården fremstår som en forenklet og modifisert variant av Niels Juels gate 7, tegnet av arkitekt Henrik Nissen. Stiluttrykket er nyrenessanse.

Ved folketellingen anno 1910 hadde gården 61 beboere fordelt på 13 leiligheter. Blant menneskene her dengang var overrettssagfører Trygve Bjercke, trangrosserer Ulrik Arthur Neumann, vinagent Truls Manskow, reisende i urbransjen Isidor Jacob Gittelsson, disponent ved drops- og kjeksfabrikk Olaf Meyer og departementssekretær Harald Grøn.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Carl Aaman

Vindu og balkong i fjerde etasje.Geir Tandberg Steigan

 

© 2011 arc!/arkitekturhistorie.no