Arkitektur og historie i Oslo:
Skovveien 13

Denne hjørnegården ble byggemeldt i 1896 på en tomt utskilt fra Skovveien 21 for M. Jakobsen og M. Johansen ved arkitekt Olaf Boye.

Gården er oppført over fire fulle etasjer i pusset og upusset gul tegl, og har hovedfasader mot Skovveien og villaeiendommen i Skovveien 11. Komposisjonen domineres av et kraftig hjørnetårn som er forhøyet med én etasje. Første etasje er utført i enkel kvaderpuss og pilastre, mens resten av fasaden er forblendet med gul tegl av høy kvalitet. Hjørnetårnet er markert med pusskvadre, og vinduene artikuleres med puss og stukk. Hovedpartiet mot Skovveien er symmetrisk komponert, med lette smijernsbalkonger i midtaksen. Tårnet har tilsvarende balkonger. Stiluttrykket er påvirket av nybarokk og nyrenessanse. Gården danner nedre fondmotiv for President Harbitz’ gate. I 1935 ble det innredet et loftsværelse med takark. Tidlig på 2000-tallet ble hele loftet bygget ut, og tilsvarende takarker satt opp.

Henimot århundreskiftet var gården kommet i H. Blicks eie. før Andrine Bjerke overtok kort etter. Blant de 42 beboerne i gårdens 11 leiligheter ved folketellingen anno 1900 var gårdeiersken og hennes sønner, godseier Christian Anton Apenes, grosserer og kolonialhandler Carl Lereim og bokhandler Olaf Norli.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Olaf Boye

Perspektiv av fasadene.Geir Tandberg Steigan

 

© 2010 arc!/arkitekturhistorie.no