Arkitektur og historie i Oslo:
Skovveien 49

Denne leiegården ble byggemeldt i 1896 av byggmester O. Olsen ved arkitekt Olaf Boye. I 1892 ble det prosjektert fire gårder her, med et hjørne mot Camilla Colletts vei ved arkitekt Anselm Liljeström for løytnant Saxlund. Dette prosjektet ble ikke realisert, men kan forklare hvorfor nr. 49 har en merkelig beliggenhet, i en blind stikkgate fra Skovveien, med et gatenummer tatt helt ut av sammenhengen.

Gården er bygget i pusset tegl over fire etasjer, med en kvaderpusset første etasje med grunt relieff. Fasaden er asymmetrisk komponert, med balkonger i midtpartiet og i høyre akse. Gården er utført i nyrenessanse med preg av nybarokk. På 1900-tallet er gården blitt utstyrt med takhytter.

Henimot århundreskiftet var Mads Edvard Olsen blitt gårdens eier. Blant gårdens 37 beboere fordelt på 13 leiligheter ved folketellingen anno 1900 var gårdeier og setter i Aftenposten Mads Edvard Olsen, bygningssnekker og portner Anders C. Hansen, pensjonatinnehaverske Barbra Halvorsen samt en lang rekke pensjonatgjester, blant dem journalist Eva Blytt, senere generalsekretær i Teosofisk Samfunn.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
http://libra.antropos.no/TC_Antroposofi_i_Norge-4.html
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://draug.rhd.isv.uit.no/Arkitektur og historie i Oslo

Olaf BoyeGeir Tandberg Steigan

 

© 2007 arc!