Arkitektur og historie i Oslo:
Svoldergaten 7

Denne hjørnegården til Gabels gate ble byggemeldt til Drammensveien 64f, og oppført 1894-95 for malermester Marcus C. Christiansen fra Hof i Jarlsberg, ved arkitekt Julius Foseid. Foseid tegnet også seilmaker Nielsens gård i Svoldergaten 9 (1895-96), med en ganske lik utforming. Det første prosjektet for eiendommen ble byggemeldt i 1894 ved arkitekt Marius Leyell. Christiansen var også eier av Svoldergaten 8. I 1870-årene arbeidet han som malersvenn i Kristiania.

Gården er oppført i pusset og upusset tegl, med et rundt, hengende hjørnetårn. Gården har fire fulle etasjer på en høy underetasje. Underetasjen og første etasje er kvaderpusset. I underetasjen finnes partstilte, florentinske vinduer. De øvrige etasjene er forblendet med rød tegl, og artikulert med puss og stukk. Hjørnene er markert med kvadre, og tårnet har joniske halvsøyler og komposittpilastre. Fasadene er asymmetrisk komponert, med balkonger og polygonale karnapper. Stiluttrykket er nyrenessanse. I forbindelse med en senere innredning for beboelse på loftet er det bygget takarker.

Ved folketellingen anno 1900 bodde i alt 49 mennesker på denne adressen, fordelt på 10 leiligheter. Her bodde gårdeier Christiansen med familie, og blant hans leieboere var lærerinde ved privat skole Anna Halvorsen, innehaver av manufakturforretning Petter Halvorsen, revisor ved Det østlandske petroleumskompani Halvor Tønnesen og den formuende maler, billedhugger og jurist Bjørn Olaf Sverre Ihle.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Stadskonduktørens journal
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)
http://forum.arkivverket.no/index.php?/topic/99520-13677-hvordan-tolke-opplysninger-i-skifteregister/Arkitektur og historie i Oslo

Julius Foseid

Detalj av tårn.

Detalj av vinduspar.Geir Tandberg Steigan

 

© 2012 arc!/arkitekturhistorie.no