Arkitektur og historie i Oslo:
Svoldergaten 9

Denne hjørnegården til Bjørn Farmanns gate ble byggemeldt til Drammensveien 68h, og oppført 1895-96 for seilmaker N. Nilsen ved arkitekt Julius Foseid. Foseid tegnet også M. C. Christiansens gård i Svoldergaten 7 (1894-95), med en ganske lik utforming.

Gården er oppført i pusset og upusset tegl, med et rundt, hengende hjørnetårn. Gården har fire fulle etasjer på en høy underetasje, dessuten strekker tårnet seg enda en etasje opp. Underetasjen og første etasje er kvaderpusset. De øvrige etasjene er forblendet med gulaktig tegl av høy kvalitet, og artikulert med puss og stukk. Hjørnene er markert med kvadre, og tårnet har joniske halvsøyler og komposittpilastre. Fasadene er asymmetrisk komponert, med balkonger og polygonalt karnapp. Stiluttrykket er nyrenessanse.

Gården har vært utsatt for flere forandringer. Noen balkonger er forkortet helt inn til fasaden, og øverste del av tårnet er blitt tilføyet. Det er også bygget takarker i forbindelse med innredning på loftet. Ved folketellingen anno 1900 bodde i alt 49 mennesker på denne adressen, fordelt på 11 leiligheter. Blant beboerne her på denne tiden var fabrikkvaktmester og kontrollør ved Indigo Hans Peter Ellefsen, rentenist og forhenværende verkseier Johan Olsen, børskommisær Henrik Theodor Hammond, kaptein i den 2. Akershusiske infanteribrigade samt lærer ved brigadens underoffisersskole og ved Den tekniske aftenskole på Vaterland Hilmar Hellesen og overlærer ved Kristiania Katedralskole Nils Arctander.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Julius Foseid

Detalj av tårn.

Detalj av avrundet konsoll.Geir Tandberg Steigan

 

© 2011 arc!/arkitekturhistorie.no