Arkitektur og historie i Oslo:
Thereses gate 39

Denne særegne hjørnegården ble byggemeldt i 1891 for Christian Hansen ved arkitekt Frithjof Aslesen. Den er bygget i pusset tegl over fire etasjer, med ikke-symmetriske fasader. Gården har hovedfasader mot krysset og mot Thereses gate, mens den mot Sporveisgaten er brutt opp med en slags bakgård. Fasadene har en ikke-symmetrisk komposisjon som følger rommenes plassering. Første etasje har vært kvaderpusset, men er preget av ombygginger for forretninger. Fasaden er hierarkisk inndelt, med mest forseggjort ornamentikk og pilastre i annen etasje, og gradvis mindre oppover. Stiluttrykket er en enkel nyrenessanse.

Gårdeier fra gården sto ferdig og fremover mot århundreskiftet var Christian Andersen. Blant gårdens 26 beboere fordelt på syv leiligheter ved folketellingen anno 1900 var kontorsjef Severin Wille hos H. Musculus, Cand. Theol. og lærer ved Kristiania folkeskole Jørgen Rasmus Eeg, strygerske Lina Kristiansen, forhenværende rittmester Bent Dorff og handelsmann med kolonialforretning Hans Stolpestad.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://draug.rhd.isv.uit.no/Arkitektur og historie i Oslo

Frithjof Aslesen

Til arc!s hovedside med navigasjonGeir Tandberg Steigan

 

© 2007 arc!