Arkitektur og historie i Oslo:
Toftes gate 24

Denne hjørnegården ble byggemeldt i 1893 på en tomt opprinnelig skilt ut fra Fossveien 1b for byggmester N. Carlsen ved den innvandrede tyske arkitekt Rudolf Haeselich. Haeselich tegnet flere gårder i dette området, som Toftes gate 20, 26, 28, 32, 40, 46 og 48, for ulike byggherrer i denne perioden.

Gården er oppført over fire etasjer, og har fasader mot Toftes gate og Hesselbergs gate, med et brukket hjørne. Første etasje i gatefasadene var opprinnelig kvaderpusset, men det meste av dette er fjernet i forbindelse med endringer av butikkvinduer. I annen og tredje etasje er vinduene flankert av pilastre, hvorav de i annen etasje er kanellerte. Begge disse etasjene har brede brystningsbånd, og i tredje etasje er overdekningene spisse. Stedvis er vinduene parstilte, med felles overdekning. Fjerde etasjes vinduer har enkel artikulering, og beskjedne, rette overdekninger. Fasadene har en uregelmessig komposisjon, med vekt på rommenes plassering. Stiluttrykket er nyrenessanse.

Henimot århundreskiftet var gården kommet i Peder O. Ekers eie. Han og familien var selv beboere i gården. Her bodde ved folketellingen anno 1900 85 personer fordelt på 19 leiligheter. Blant Ekers leieboere på denne tiden var bokholder ved Bygningssnekkernes kooperative forening Jacob Thorbjørnsen Naur, sersjant og handelsborger med kull-, ved- og furasjeforretning Edvard August Torkildsen Støttum, maskinist hos Nationaltheatret Fritz Weden og modepyntsyerske Marie Syvertsen.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Rudolf HaeselichGeir Tandberg Steigan

 

© 2010 arc!/arkitekturhistorie.no